Risico’s voor kinderen op Curaçao

Op reis gaan betekent naast leuke dingen doen ook het weggaan uit een eigen vertrouwde omgeving. Vooral met kinderen is het belangrijk om mogelijke gevaren vooraf in te calculeren en waar mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen. Zeker de jongste kinderen (0 tot 2 jaar) zijn extra kwetsbaar wat betreft de gezondheid. Op deze pagina geven we een overzicht van de risico’s die uw kinderen op Curaçao kunnen lopen. U als ouder(s) kunt dankzij deze informatie hopelijk voorkomen dat een leuke vakantie op Curaçao eindigt in ongemak, pijn of nog erger. Op de website veilig op reis vindt u nog een hele hoop algemene tips over risico’s op vakantie en tips over hoe ellende op vakantie tot een minimum beperkt blijft.




Gevaar onder water

Snorkelen, duiken en zwemmen zijn uitstekende manieren om je in het heerlijke zeewater te vermaken. Voor kinderen (én volwassenen) schuilen er echter wel een aantal serieuze gevaren in het water. Houd er sowieso rekening mee dat de stroming erg sterk is aan de noordkust. Zwemmen is hier voor niet-geoefende zwemmers niet aan te raden. Als je jonge kinderen laat zwemmen zorg dan altijd dat er toezicht is. Op plekken waar planten, rotsen en/of koraal voorkomt zitten waarschijnlijk ook redelijk veel vissen. Een groot deel van deze vissen is totaal ongevaarlijk voor mensen. Ze zullen eerder wegzwemmen als je ze probeert aan te raken dan dat ze je zullen benaderen. De drie meest gevaarlijke diersoorten die voorkomen rondom de wateren bij Curaçao zijn echter minder schuw. Allereerst is er het Portugees Oorlogsschip, een wat betreft kleur prachtige kwallensoort maar helaas ook erg gevaarlijk. De kwal is gemakkelijk te herkennen vanwege de soort van lila/paarse luchtzak met daaronder tentakels. Deze tentakels kunnen een lengte hebben tot maar liefst een meter of vijftien. Aanraking met de tentakels is erg pijnlijk. De beste remedie is om aangetaste huid met azijn te besprenkelen.

Twee heel gemene vissen zijn de koraalduivel (ook zeeduivel of lionfish genoemd) en de steenvis. De koraalduivel is nieuw in de wateren rondom Curaçao. Deze vis ziet er mooi uit met de waaiervormige vinnen aan de zijkant. Het beestje is echter een agressieve vissoort die jaagt op kleine vissen, garnalen en krabben. In het geval de vis zich bedreigd voelt kan hij met de giftige stekels zeer pijnlijke steken uitdelen.

De steenvis is nog gevaarlijker. Het allergrootste gevaar schuilt erin dat je hem bijna niet ziet. De steenvis camoufleert zich en ligt bijna bewegingloos op rotsen te wachten totdat niets vermoedende vissen voorbij zwemmen. Dan slaat de roofvis genadeloos toe. Op de rug van de vleesetende vis zitten giftige stekels. Als je de rug van de vis aanraakt (en de kans is vrij groot dat dit geheel ongewild gebeurt) kan kom je in aanraking met een enorm sterk gif. Deze neurotoxine veroorzaakt helse pijnen en kan tot verlamming leiden van lichaamsdelen. Niet zelden raken slachtoffers in shock door de enorme pijnen die het gif veroorzaakt. Indien er niet binnen enkele uren een goede behandeling plaatsvindt van het slachtoffer kan de dood het gevolg zijn. Uit eigen ervaring weten we dat je zomaar ineens oog in oog kunt zwemmen met een steenvis. In het ogenschijnlijk lieflijke baaitje Blue Bay hebben we er twee gespot op de rotsen waar veel snorkelaars (ook kinderen) rondzwemmen.

Zonkracht

De zon is op Curaçao aanzienlijk sterker dan in Nederland. Zelfs tijdens de minst krachtige maanden (november, december en januari) is de zonkracht bij zonnig weer vaak nog sterker dan tijdens de meest krachtige maanden in de zomer in Nederland. Zonkracht wordt vaak aangeduid met de UV-index. Hoe hoger het getal, des te sterker en dus ook schadelijker de zon is. In Nederland varieert dat van 0 tot maximaal 7, soms 8. Op Curaçao ligt de UV-index in de winter rond de 8 tot 10 bij zonnig weer. Bij bewolkt weer kan de UV-index nog steeds richting de 6 tot 8 gaan. De rest van het jaar is de maximale index van 10+ mogelijk. Voor kinderen en vooral voor baby’s is het belangrijk om de meest sterke uren zoveel mogelijk te mijden (van 11 uur ‘s morgens tot 3 uur ‘s middags). Veelvuldig insmeren met een antizonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is een must.

Ongedierte

Het meest irritante ongedierte zijn muggen. Net als in Nederland steken de vrouwtjes. Op Curaçao komen ze echter veelvuldiger voor en zijn ze agressiever. Vooral vlak na zonsondergang zul je merken dat het aantal muggen ineens flink toeneemt. Om het aantal muggenbeten te beperken is het belangrijk om niet bedekte delen van het lichaam in te smeren met een anti-muggenmiddel dat de stof DEET bevat. Deze middelen kun je in Nederland al kopen, maar zijn ook op Curaçao volop verkrijgbaar. Helaas lijkt het erop dat de muskieten steeds meer resistent worden tegen deze middelen. Bedekkende kleding is daarom het advies als je de kans nog meer wilt verkleinen. Malaria komt op Curaçao niet voor. Wel kunnen de muggen andere ziektes overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).

Nog irritanter zijn zandvlooitjes (wimpiri’s of praga’s) die ‘s avonds ineens uit het niets lijken te bijten. De beet van zo’n zandvlo is over het algemeen vervelender dan een muggenbeet. Praga’s zie je bijna niet. Je hebt daarom het gevoel dat er niets zit en uit het niets ineens gebeten wordt. Als kinderen klagen over jeuk of plotselinge pijntjes aan de huid vlak na zonsondergang dan zijn deze rotbeestjes waarschijnlijk de oorzaak.

Andere dieren waar je rekening mee moet houden op Curaçao zijn schorpioenen (steken zijn wel pijnlijk, maar niet dodelijk), slangen (totaal ongevaarlijk op Curaçao) en duizendpoten. Van deze laatstgenoemde kunnen de beten erg pijnlijk zijn.

Gevaarlijke boom

De manzanilla (mansaliña) is een zeer giftige boomsoort die op Curaçao (en ook Bonaire en Aruba) voorkomt. De naam van de boom is een verwijzing naar de vrucht die de boom draagt: kleine appeltjes. Deze appeltjes en de bladeren van de boom zelf zijn hoogst giftig. Op plekken waar je de bomen ziet staan tref je dan ook vaak waarschuwingsborden aan dat je de vruchten niet aan moet raken of op moet eten. Wat niet iedereen weet is dat ook het onder zo’n boom schuilen niet zonder gevaar is. Met het regenwater spoelt het gif naar beneden waardoor je zelfs brandwonden op je huid kunt krijgen. Zie je een manzanilla staan blijf er dan lekker uit de buurt. Zorg er vooral ook voor dat je kinderen niet in de buurt van de bomen komen of met de appeltjes gaan spelen. Zo zie je bijvoorbeeld bij de Grotten van Hato dat de aanwezige leguanen heerlijk van de appeltjes zitten te smikkelen. Dat kan (jonge) kinderen uitlokken om de vruchten te gaan voeren aan de beesten. Laat ze dit alstublieft niet doen!

Eten en drinken

Het eten en drinken op Curaçao is redelijk goed te vertrouwen. De warmte zorgt ervoor dat het risico op bederf wat groter is dan in Nederland. Serieuze hygiënische problemen kent het land echter niet. Belangrijk is om het eigen gevoel te volgen. Als je iets niet vertrouwd, eet het dan niet en geef het vooral niet aan je kinderen. Pas op met het lang ongekoeld laten van boodschappen. Vooral producten zoals kipfilet en zuivel zijn daar erg gevoelig voor. Het leidingwater is op Curaçao prima drinkbaar. Het is gezuiverd en gefilterd zeewater, een proces dat erg kostbaar is. Wie water uit de kraan wil drinken die kan dat zonder enige problemen doen. Voor het bereiden van babymelk dient net als in Nederland het water eerst gekookt te worden. Een andere optie is om flessen of pakken bronwater te gebruiken. Dit is volop verkrijgbaar in de verschillende supermarkten.